Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi

Etiketler ekmekyapımı,hamurişleri,tarifler,pufidikekmekler,pamukekmek,
Dini forum Ekmek Tarifi
Kategori yemek-tafirleri
Bu Dini Sohbet Sayfasi 893 Kez ziyaret edilmiştir
Yazar Dini Forum

Ekmek Tarifi Hakkında Detaylar

evde karantina dönemimde ekmege sardıgımız dogrudur hanımlar mutfaktan cıkmaz oldu haliyle evde pasta börek kek dısında birde ekmek yapımları denemeleri ve deneyimleri hanımlar tarafından devamlilik ve alışkanlık oldu

 

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir.

Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.

Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkündür. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz...

Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda saklandığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun olur. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.

**Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.**

Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.

Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın.

Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara...

Un tercihinizde dikkatli olun!

Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise undur. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yanadır. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygundur.

Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenmelisiniz.

Sabırlı olun!

İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz.

Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

Tarifin adımlarına birebir uymak harika sonuçları kaçınılmaz kılar!

Bu aşama çok çok önemlidir. Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ekmek yapmaya hatta yemek yapmaya yeni başlayanların düştüğü en büyük hatalardan biridir bu. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir.

Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın. Kısacası tarifleri okumayı bilin.

Büyük miktarlarla değil, küçük ekmekler pişirin!

Ekmek yapmaya henüz yeni başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Önce minik ekmekleri halledin, ardından 1 kiloluk ekmekleri nefis bir biçimde pişireceğinize eminim.

Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın!

Yoğururken çok fazla un kullanmayın ve tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken de çok fazla unlamayın.

Mayalanması için ekmeğe zaman verin!

Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.

Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

İlk aşamada kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Karmaşık tarifler gözünüzü korkutabilir, sonuçları sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Özellikle kuru mayaların ve beyaz unların kullanıldığı tariflere yönelin.

Yeni başlayanlar için ideal, lezzetli ve pek bir risk barındırmayan ekmek tarifini vereyim hızlı hızlı ki yahu nasıl yapacağız‘’ sorularını hem aklınızda canlandırın hem de hayal edebilin diye peşinen yazıyorum buraya

Sıradaki Dini Forum Konuları

  • İsmail Biçer - Rahman Suresi İsmail Biçer - Rahman Suresi İsmail Biçer - Rahman Suresi dinle indir,Rahman suresi oku - Rahman suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu
  • Murat Belet - NASİP Murat Belet - NASİP Murat Belet - NASİP dinle indir Her söz gönül hânesinde derin bir yankı uyandırıyor.. Her zamanki gibi derinden etkiliyor.. Yürekten ve kalpten etkiliyor.. Yolunuz daima açık olsun Murat belet
  • İslami Chat İslami Chat   İslami sohbet konularının konuşulduğu en değerli sohbet siteleri,islami çet, islami chat odaları, islami chat siteleri, dini sohbet, dini chat, dini sohbet sitesi, islami evlilik sitesi, islami seviyeli sohbet ile karşini
  • Geveze islami Sohbet Geveze islami Sohbet   MüsLümanlar Mujdemi isterim Geveze isLami sohbet odamız 2022 senesinin en Çok ziyaret edilen chat odası seçilmiştir.Diniforum.net Türkiye,de ve tum islami yabanci ülkedeki gurbetçilerimizin en fazla gevezelik ettiği odamızda islami sohbet kural ihlallerine kesinlikle izin verilmez. site adminlerimiz Zehir,Nokta,Nedesem,eFe, Kontrolunde hizmet vermektedir
  • Hiç Bir Şey OLmazsa Sabah OLur Hiç Bir Şey OLmazsa Sabah OLur Kalbi yorgun İnsanların gecesi uzundur yüreğinde o kadar ağır yükleri vardır ki kimseye anlatamadığı anlatsa anlaşılmıyor olmaktan o kadar yorgundur ki geceler bazen onlar için bazen huzur bazen de hüzündür ama uykuya ne kadar direneceksin bir yerden sonra göz kapakların ağırlaşır ya gün doğmuştur yada sabah çoktan olmuştur amamsabah yine uyandığında acısını tebessümle kapatmaya çalışan bu yürekteki tüm büyük kalbli insanlara burda selam olsun uyuyalım hiç birşey olmazsa sabah olur
  • Hasan Dursun - Arafat Dağı Hasan Dursun - Arafat Dağı Hasan Dursun - Arafat Dağı ilahisi dinle sözlerini oku ben şahsen yıllardır dinlerim hasan dursun beyden ve daha güzel okuyanı namesini daha güzel soylebileni duymadım ben bu ilahiyi 1996 da hasret kaldık resulullaha albümünde vardı bu eser Hasan dursun bu eseri en iyi okuyan sanatcidir
  • Bizim Mekan Bizim Mekan Bizim Mekan İslam Ya Sizin Mekan neresi diye Sorduk Sohbet dediler,Bizde Şü şekıLde Cevap verdik Sizin MeKan Bizim Mekanmi Var geLin İslami Sohbetin harman oLduĞü Dini forum Mekaninda BuLuşalım diyince İçlerinden Bırı Dünyada Mekan Ahirette İman dedi ve Dini sohbet odamizda buLuştuk
  • celaleddin ada - azraili Seviyorum celaleddin ada - azraili Seviyorum celaleddin adanin yollar adli ilahi albumunde yer alan celaleddin ada - azraili Seviyorum isimli ilahisini dinlerken tüyleriniz diken diken olucak,celaleddin ada - azraili Seviyorum ilahi sözlerini video nun altina eklemiş bulunmaktayız,ayrica celaleddin ada ya ait en güzel 2021 ilahileri sitemizde bulabılırsınız
  • Kimler oruç tutmayabilir Kimler oruç tutmayabilir Kimler oruç tutmayabilir Hangi durumlarda oruç tutulmaz Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir,Oruç kimlere farz değildir kimler tutmakla yükümlü değildir,Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmasıdır. Bu şartları taşıyan Müslümanlar için Ramazan ayında Oruç ibadeti farz kılınmıştır.
  • Regaip KandiLiniz Mübarek oLsun Regaip KandiLiniz Mübarek oLsun           Allahin selamı tüm inananların üzerine olsun inşallah evet hasretle beklenen üç aylara girdik ve regaip kandiline kavuştuk hamdolsun değerli dostlar maneviyat deryasında buluşarak dualarla ve ibadetlerimizle geçirmemiz dileğiyle maneviyatla haz duyarak zevk alarak istek ve şevkle heyecan duyarak yapılan ibadetlerin yapildigi kıymetli gecelerden biri olan regaip kandili bugün bu gecelerde birbirimize dua edelim inşallah regaip kandiliniz hayırlara kurtuluşumuz ve affimiza vesile olmasi temennisiyle herkese hayırlı kandiller dileriz