Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi

Etiketler ekmekyapımı,hamurişleri,tarifler,pufidikekmekler,pamukekmek,
Dini forum Ekmek Tarifi
Kategori yemek-tafirleri
Bu Dini Sohbet Sayfasi 112 Kez ziyaret edilmiştir
Yazar Dini Forum

Ekmek Tarifi Hakkında Detaylar

evde karantina dönemimde ekmege sardıgımız dogrudur hanımlar mutfaktan cıkmaz oldu haliyle evde pasta börek kek dısında birde ekmek yapımları denemeleri ve deneyimleri hanımlar tarafından devamlilik ve alışkanlık oldu

 

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir.

Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.

Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkündür. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz...

Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda saklandığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun olur. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.

**Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.**

Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.

Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın.

Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara...

Un tercihinizde dikkatli olun!

Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise undur. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yanadır. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygundur.

Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenmelisiniz.

Sabırlı olun!

İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz.

Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

Tarifin adımlarına birebir uymak harika sonuçları kaçınılmaz kılar!

Bu aşama çok çok önemlidir. Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ekmek yapmaya hatta yemek yapmaya yeni başlayanların düştüğü en büyük hatalardan biridir bu. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir.

Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın. Kısacası tarifleri okumayı bilin.

Büyük miktarlarla değil, küçük ekmekler pişirin!

Ekmek yapmaya henüz yeni başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Önce minik ekmekleri halledin, ardından 1 kiloluk ekmekleri nefis bir biçimde pişireceğinize eminim.

Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın!

Yoğururken çok fazla un kullanmayın ve tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken de çok fazla unlamayın.

Mayalanması için ekmeğe zaman verin!

Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.

Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

İlk aşamada kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Karmaşık tarifler gözünüzü korkutabilir, sonuçları sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Özellikle kuru mayaların ve beyaz unların kullanıldığı tariflere yönelin.

Yeni başlayanlar için ideal, lezzetli ve pek bir risk barındırmayan ekmek tarifini vereyim hızlı hızlı ki yahu nasıl yapacağız‘’ sorularını hem aklınızda canlandırın hem de hayal edebilin diye peşinen yazıyorum buraya

YORUM YAP


Sıradaki Dini Forum Konuları

  • Üç AyLar Ne Zaman BaşLıyor Üç AyLar Ne Zaman BaşLıyor  üç aylar ne zaman üç ayların önemi fazileti yapılması tavsiye edilenler ve recep şaban ramazan önemi
  • BiRaZ DüŞüN BiRaZ DüŞüN Özetle empati kurmak anlamaya çalışmak yada araştırma yapmadan kolay yargılamak toplum olarak en güzel yaptığımız ve kolaya kaçarak sergilenen bir davranış biçimidir
  • İsmail Biçer - Tevbe Suresi İsmail Biçer - Tevbe Suresi İsmail Biçer - Tevbe Suresi dinle indir,Tevbe Suresi Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı - Tevbe Suresi Okunuşu Ve Konusu
  • Muzaffer Yalçın - Senin Hasretinden Muzaffer Yalçın - Senin Hasretinden Cennet sana yakışır ya rasulallahhh Muzaffer Yalçın - Senin Hasretinden Mahsundur Alem ilahisi dinle indir,Göz kaptırdığım renkten, Kulak verdiğim sesten, Affet ya Rab sensiz aldığım her nefesten
  • İsmail Biçer - Ali İmran İsmail Biçer - Ali İmran İsmail Biçer - Ali İmran süresi dinle indir,Al-i İmran süresi Medinede indirilmiştir. Kuran-ı Kerim’in 3. süresidir. 200 ayetten oluşmaktadır. Al-i İmran süresinden önce en uzun süre olan Bakara, sonrasında ise Nisa süresi bulunmaktadır
  • TuzLu-KeK TuzLu-KeK bu tarif belkide tam size ve cocuğunuza göredir yumurta ve peynir sevmeyen cocuklarımıza farkli tariflerle yedirme çabası olan anneler bu tarifi mutlaka deneyin
  • Tahrim Suresi Tahrim Suresi İslam Subhi,den ferahlatan Tahrim Suresi dinle indir,Tahrim Suresi Okunuşu - Tahrim Suresi Arapça Türkçe Oku, Anlamı, Meali, Fazileti,Tahrim Suresi, Medine döneminin ikinci yarısında nazil olmuştur. Kur’an-ı Kerîm’in altmış altıncı suresidir. İniş sırasına göre ise yüz yedinci suredir. Tahrim, kelime olarak haram kılmak anlamına gelir. 12 ayetten oluşan surenin içeriğinde çok önemli bilgiler yer almaktadır
  • Abese Suresi Abese Suresi İslam Subhi nin güzel sesinden Abese Suresi dinle indir,Abese Suresi Oku - Abese Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu,Allah razı olsun çok güzel okudunuz maşallah . inşallah o gün yüzü nurla parlayanlardan oluruz Allah a layık birer kul oluruz inşallah ömrümüzün kalan günlerini daha güzel geçirmeyi nasip etsin
  • Şuara Suresi Şuara Suresi Mehmet Emin Ay Tek Hastalandığımda O bana şifa verir Şuara Suresi dinle indir Allahım şu an Kuranı Kerimi dinleyen kimin ne sıkıntısı varsa gider Allahım benim ve tüm mümin müslümanların sıkıntısını gider hastalıklarımıza hayırlı şifalar ver bizi affet Allahım şifa veren yalnız sensin Allahım Amin
  • İnsan Suresi İnsan Suresi İslam Subhi den İnsan Suresi dinle indir,İnsan Suresi Oku - İnsân Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu,İnsan Suresi Medine döneminde inmiştir. 31 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki insan kelimesinden almıştır. Aynı âyette geçen ed-Dehr kelimesinden dolayı Dehr sûresi diye de anılır.