Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi

Etiketler ekmekyapımı,hamurişleri,tarifler,pufidikekmekler,pamukekmek,
Dini forum Ekmek Tarifi
Kategori yemek-tafirleri
Hit 0
Yazar ZehiR

Ekmek Tarifi Hakkında Detaylar

evde karantina dönemimde ekmege sardıgımız dogrudur hanımlar mutfaktan cıkmaz oldu haliyle evde pasta börek kek dısında birde ekmek yapımları denemeleri ve deneyimleri hanımlar tarafından devamlilik ve alışkanlık oldu

 

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir.

Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.

Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkündür. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz...

Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda saklandığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun olur. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.

**Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.**

Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.

Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın.

Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara...

Un tercihinizde dikkatli olun!

Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise undur. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yanadır. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygundur.

Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenmelisiniz.

Sabırlı olun!

İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz.

Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

Tarifin adımlarına birebir uymak harika sonuçları kaçınılmaz kılar!

Bu aşama çok çok önemlidir. Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ekmek yapmaya hatta yemek yapmaya yeni başlayanların düştüğü en büyük hatalardan biridir bu. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir.

Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın. Kısacası tarifleri okumayı bilin.

Büyük miktarlarla değil, küçük ekmekler pişirin!

Ekmek yapmaya henüz yeni başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Önce minik ekmekleri halledin, ardından 1 kiloluk ekmekleri nefis bir biçimde pişireceğinize eminim.

Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın!

Yoğururken çok fazla un kullanmayın ve tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken de çok fazla unlamayın.

Mayalanması için ekmeğe zaman verin!

Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.

Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

İlk aşamada kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Karmaşık tarifler gözünüzü korkutabilir, sonuçları sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Özellikle kuru mayaların ve beyaz unların kullanıldığı tariflere yönelin.

Yeni başlayanlar için ideal, lezzetli ve pek bir risk barındırmayan ekmek tarifini vereyim hızlı hızlı ki yahu nasıl yapacağız‘’ sorularını hem aklınızda canlandırın hem de hayal edebilin diye peşinen yazıyorum buraya

YORUM YAP


Sıradaki Dini Forum Konuları

  • Sohbetsila-sila sohbet Sohbetsila-sila sohbet  uzun zamandir Gurbette yaşayan kardeşlerimize sohbet imkanı sunan Sohbet Sıla sitemiz 7/24 Kesintisiz islami sohbet yapmak üzere yeniden açılmıştır. Tüm gurbetçilere Sohbet Sıla ailesine duyurulur. Seviyeli sohbet arayanlar buraya Chat Odaları nda buluşmak üzere
  • cuma günü sünnetleri cuma günü sünnetleri  Cuma Sünnetlerinin Önemi.Peygamber Efendimiz (S.A.V) cuma günleri neler yapardı, Cuma günü, İslam aleminde ve İslam inancında önemli ve mübarek bir gündür,cuma günü sünnetleri, Cuma sünnetleri nelerdir,
  • Sohbetlim Sohbet odaları Sohbetlim  Sohbet odaları Sohbetlim Chat Sohbet odaları,Dini Chat, Dini Sohbet, mobil sohbet, dini sohbetler, islami Sohbetler, dini chat odalari, müslüman sohbet, islami sohbet, islami chat.
  • İslami Chat İslami Chat  İslami sohbet konularının konuşulduğu en değerli sohbet siteleri,islami çet, islami chat odaları, islami chat siteleri, dini sohbet, dini chat, dini sohbet sitesi, islami evlilik sitesi, islami seviyeli sohbet ile karşini
  • Dini Sohbet Dini Sohbet  En Yeni 2021 Dini Sohbetler İslami sohbet haberleri ve son dakika Yeni açiLan İslami sohbet siteleri hakkında detayları burada. Yeni Dini Sohbetler gelişmeleri için Dini Sohbetler eşliğinde sizlerde an ve an diniforum.net sitemizden takip edebilirsiniz
  • islami sohbet nedir nasil yapilir islami sohbet nedir nasil yapilir   islami sohbet nedir nasil yapilir,Sohbet nedir - Dini Sohbet Nasil yapilir - islami sohbet in faydalari,dini Sohbet, beraber olmak demektir. Birkaç mumin kimse, bir araya gelip hiç konusmadan otursalar bile, sohbet etmis olurlar. Kalblerinden birbirine sevgi akmaya baslar. Her sabah kalktiginda nefes alabiliyorsan ve yasiyorsan, sükredeceksin!
  • İlahi Sohbet odaları İlahi Sohbet odaları   İlahi Sohbet,ilahiler sohbet,ilahi dinlerken sohbet etme imkani,ilahiler dinlerken dini sohbet etmek isteyenler,ilahi indirmek için site ararken içinde islami sohbete raslarsaniz bilinki bu bir diniforum.net urunudur,ayrica Sohbet odalarımızda sohbet islami sohbet ve dini sohbet ederken ücretsiz radyomuzdan da 7/24 ilahiler ve ilahi sohbetleri dinleyebilirsiniz
  • KADININ SESİ HARAM MI KADININ SESİ HARAM MI KADININ SESİ HARAM MI,Yaratıcı tarafından kadına ihsan edilen sesi de bu çerçeve içinde düşünmek gerekir. Esas itibariyle başta insan olmak üzere hiçbir varlığın sesi mutlak olarak haram ve günah sınıfına sokulmaz. Çünkü yaratılışında bir haramlık mevcut değildir. Bunun içindir ki, hiçbir âyet ve hadis kadının sesini haram kılıcı bir hüküm bildirmez.
  • Katip ÇELEBİ Kimdir Katip ÇELEBİ Kimdir Esas ismi Mustafa bin Abdullah olan Kâtip Çelebi kimdir?Babası Abdullah Enderun,da yetişmiş, silahdarlık göreviyle saraydan ayrılmıştı. 14 yaşına kadar özel eğitim gören Kâtib Çelebi, Katip Çelebi, tarih, coğrafya bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmiş bir bilim insanıdır,
  • menzil sohbetleri menzil sohbetleri  menzil sohbetleri,Menzil sohbet siteside Gavs-ı Sani Hazretleri Ne demiş. Kalp Allahu Tealaya mahsustur,Allah insanın kalbine bakar. Bu kalpte haram düşünceler olursa kötü düşünceler kalbine Menzil sohbetleri Sesli Menzil sohbetleri oku Menzil İlahileri Cezbeli sohbet Semerkand Sohbetleri Cezbeye gelen sofiler Menzil çay ocağı