Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi

Etiketler ekmekyapımı,hamurişleri,tarifler,pufidikekmekler,pamukekmek,
Dini forum Ekmek Tarifi
Kategori yemek-tafirleri
Bu Dini Sohbet Sayfasi 969 Kez ziyaret edilmiştir
Yazar Dini Forum

Ekmek Tarifi Hakkında Detaylar

evde karantina dönemimde ekmege sardıgımız dogrudur hanımlar mutfaktan cıkmaz oldu haliyle evde pasta börek kek dısında birde ekmek yapımları denemeleri ve deneyimleri hanımlar tarafından devamlilik ve alışkanlık oldu

 

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir.

Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.

Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkündür. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz...

Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda saklandığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun olur. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.

**Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.**

Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.

Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın.

Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara...

Un tercihinizde dikkatli olun!

Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise undur. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yanadır. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygundur.

Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenmelisiniz.

Sabırlı olun!

İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz.

Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

Tarifin adımlarına birebir uymak harika sonuçları kaçınılmaz kılar!

Bu aşama çok çok önemlidir. Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ekmek yapmaya hatta yemek yapmaya yeni başlayanların düştüğü en büyük hatalardan biridir bu. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir.

Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın. Kısacası tarifleri okumayı bilin.

Büyük miktarlarla değil, küçük ekmekler pişirin!

Ekmek yapmaya henüz yeni başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Önce minik ekmekleri halledin, ardından 1 kiloluk ekmekleri nefis bir biçimde pişireceğinize eminim.

Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın!

Yoğururken çok fazla un kullanmayın ve tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken de çok fazla unlamayın.

Mayalanması için ekmeğe zaman verin!

Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.

Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

İlk aşamada kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Karmaşık tarifler gözünüzü korkutabilir, sonuçları sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Özellikle kuru mayaların ve beyaz unların kullanıldığı tariflere yönelin.

Yeni başlayanlar için ideal, lezzetli ve pek bir risk barındırmayan ekmek tarifini vereyim hızlı hızlı ki yahu nasıl yapacağız‘’ sorularını hem aklınızda canlandırın hem de hayal edebilin diye peşinen yazıyorum buraya

Sıradaki Dini Forum Konuları

  • Güvenilir dini siteler Güvenilir dini siteler Güvenilir dini siteler hangileri en rahat dini sohbet edebileceğiniz islami sohbet veren kanallar neresi müslümanlar hangi islami siteleri tercih edıyor senelerdir sevieyeden odun vermeden kesintisiz dini chat ve islami chat hızmeti veren oncu islami sohbet odalari kımler tüm bu sorulara özellıkle bayanlarin dini sohbet yerleri neresi sorusuan cevap verıyoruz
  • Nedir bu İlahi aşk Nedir bu İlahi aşk Nedir bu İlahi aşk nedir bU ilahi adalet nedir bu takdiri ilahi,Sevgilim senin yüzünün güneşi göklere sığmaz çünkü güzelliğin dille anlatılacak bir güzellik değil O bambaşka bir güzellik Senin aşkın cana cihana sığmazken şaşılacak bir şeydir ki geldi benim içime benim gönlüme sığdı. Gönlümü kendisine yer edindi.
  • Kahve İçelim Kahve İçelim  Kahve hatır işidir kıymet bilenle içilir
  • Kadir Gecesine Özel İlahiler Kadir Gecesine Özel İlahiler Bekir Çiçek den Kadir Gecesi İlahisi Kadir Gecemiz Mübarek Olsun Kadir Gecesine Özel İlahiler dinle indir,Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı Yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin
  • Ramazan Ayı için Ayet ve HadisLer Ramazan Ayı için Ayet ve HadisLer  Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte mağfiret ibadet ve tövbe etmek için en güzel fırsattır. Allahım bu ayın kıymetini bilip gerektiği ibadet içinde geçirmeyi nasip etsin.
  • Yeni yılın ilk korkulu resmi Yeni yılın ilk korkulu resmi Yeni yıla girerken korkuyla merakla ne getireceğini bilmeden korkuyla çekilen besmele komik bi o kadar da düşündürücü
  • Dünya işte yazı sözü Dünya işte yazı sözü Yalan dünya desekde tüm gücümüzle sarılıyoruz dünya ya sıl yalan bizim dilimizde yüreğinize hayata dair en güzel sözler kısa makale ve yazılar sayfamızda siz değerli takipçi ve ziyaretçikerimizi bekliyor
  • Abdurrahman Önül - Kul Olamadım Abdurrahman Önül - Kul Olamadım Allahim hepimize dogru yollu göster Seytana ugmayalim. AMIN Abdurrahman Önül - Kul Olamadım ilahisi sözleri ilahileri dinle indir,Allahım Azabından Afıfına Gazabından Rahmetıne Sıgınıyorum Senden yine sana iltica ediyorum Şanın yücedir.Sana yaptığım senayı senın kendıne yaptıgın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bır surette hamd etmekten acızım
  • Sohbetlim Sohbet odaları Sohbetlim  Sohbet odaları  Sohbetlim Chat Sohbet odaları,Dini Chat, Dini Sohbet, mobil sohbet, dini sohbetler, islami Sohbetler, dini chat odalari, müslüman sohbet, islami sohbet, islami chat.
  • İnsan Suresi İnsan Suresi İslam Subhi den İnsan Suresi dinle indir,İnsan Suresi Oku - İnsân Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu,İnsan Suresi Medine döneminde inmiştir. 31 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki insan kelimesinden almıştır. Aynı âyette geçen ed-Dehr kelimesinden dolayı Dehr sûresi diye de anılır.