Ekmek Tarifi
Etiketler | ekmekyapımı,hamurişleri,tarifler,pufidikekmekler,pamukekmek, |
Dini forum | Ekmek Tarifi |
Kategori | yemek-tafirleri |
Bu Dini Sohbet Sayfasi | 1058 Kez ziyaret edilmiştir |
Yazar | Dini Forum |
Ekmek Tarifi Hakkında Detaylar
evde karantina dönemimde ekmege sardıgımız dogrudur hanımlar mutfaktan cıkmaz oldu haliyle evde pasta börek kek dısında birde ekmek yapımları denemeleri ve deneyimleri hanımlar tarafından devamlilik ve alışkanlık oldu
Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konuların başında mayalar geliyor. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir.
Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.
Dört çeşit mayadan bahsetmek mümkündür. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz...
Kuru ve yaş maya ekmek hamurunda aynı işlevi görüyor. Yaş maya marketlerde küpler halinde satılıyor. Kuru maya ise paketlerin içinde toz halde bulunabiliyor. Uygun koşullarda saklandığı takdirde yaş mayanın raf ömrü daha kısa, kuru mayanın ömrü daha uzun olur. Her ikisini de buzdolabında hava almayacak şekilde saklamanız gerekiyor. Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz.
**Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya.**
Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.
Mayalarınızı kullanmadan önce sıvıların içinde aktive etmeyi de ihmal etmeyin. Ama bu durum instant maya için geçerli, onu bu şekilde aktive etmenize gerek yok. Özellikle yaş mayayı sıvıların içinde eriterek kullanın.
Mayaları da bir nebze olsun tanıdıysak gelelim unlara...
Un tercihinizde dikkatli olun!
Ekmeğin en önemli ikinci malzemesi ise undur. Un tercihiniz ekmeğinizin her şeyini etkileyecektir, unutmayın. Ekmek yapmayı hiç bilmeyen ve yeni başlayanlardasınız önerimiz beyaz unla başlamanızdan yanadır. Çok amaçlı olarak nitelendirilen bu unlar, her türlü hamur işi yapımına uygun olduğu gibi ekmek yapımına da gayet uygundur.
Beyaz unun yanında, tam buğday unu da kullanabilirsiniz. Ancak eliniz belli bir süre tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara lütfen gitmesin. Zenginleştirilmiş hamurlar diye tabir edilen, birden fazla unu karıştırarak yapacağınız hamurlardan ilk aşamada uzak durun. Önce beyaz un ve tam buğday unuyla şahane ekmekler yapmayı öğrenmelisiniz.
Sabırlı olun!
İçindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu nedenle beyaz un, ekmeğinize yumuşacık bir doku kazandırır. Dilerseniz onu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.
Tarifin adımlarına birebir uymak harika sonuçları kaçınılmaz kılar!
Bu aşama çok çok önemlidir. Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin. Ekmek yapmaya hatta yemek yapmaya yeni başlayanların düştüğü en büyük hatalardan biridir bu. Verilen ölçülere uymadan tarif yapmaya çalışırsanız sonuçları çok da düşündüğünüz gibi olmayabilir.
Bu nedenle mutlaka minik dahi olsa bir mutfak tartısı edinin ve adımları söylendiği şekilde uygulayın. Kısacası tarifleri okumayı bilin.
Büyük miktarlarla değil, küçük ekmekler pişirin!
Ekmek yapmaya henüz yeni başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin. Minik boyutlarda ekmek pişirin. Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Önce minik ekmekleri halledin, ardından 1 kiloluk ekmekleri nefis bir biçimde pişireceğinize eminim.
Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın!
Yoğururken çok fazla un kullanmayın ve tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken de çok fazla unlamayın.
Mayalanması için ekmeğe zaman verin!
Mayalanmamış bir hamuru fırına atarsanız dilediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat, ekmek pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin.
Mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.
İlk aşamada kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Karmaşık tarifler gözünüzü korkutabilir, sonuçları sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Özellikle kuru mayaların ve beyaz unların kullanıldığı tariflere yönelin.
Yeni başlayanlar için ideal, lezzetli ve pek bir risk barındırmayan ekmek tarifini vereyim hızlı hızlı ki yahu nasıl yapacağız‘’ sorularını hem aklınızda canlandırın hem de hayal edebilin diye peşinen yazıyorum buraya
Sıradaki Dini Forum Konuları
- Hasan Dursun - Gül Mustafa Hasan Dursun - Gül Mustafa dinle indir ilahi sozleri,Kendimi bildim bileli hayranlıkla dinlediğim, dinlemekten asla usanmadığım ilahi sanatçısı Hasan DURSUN un Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle seslendirdiği Gül Mustafa isimli bu güzel ilahiyi siz ilahi severler için hazirladık
- Niçin Şükrediyoruz insanoglu yaradılış gereği her durumda ve olaylara karşı her daim şükretmeli sabretmeli sabrin ve şükrün önemi nelerdir
- Diyet FaLan Hikaye hanımlar sizler istediginiz kadar diyet ve kürler yapın malesef bu bir care degil etrafınızda ki sizi şişiren insanlar oldugu sürece diyet falan hikaye zar zor verilen kiloları birde depresyona girip kendini yemek yemege verenlerimiz var yapmayın bu eziyeti kendinize laf yerine gelince söyleyin yemek önünüze gelince kararında yiyin için kimsenin sizi şişirmesine izin vermeyin dolasıyla rejimdi diyetlede işiniz olmaz diye düşünüyorum sonuçta bizler tük kadınıyız sıska zayıf celimsiz zayıflık bize göre degil formunuzda olun yeter kızlar kendinizi sevin sizi üzmek isteyenlerede fırsat vermeyin az kalorili günler dilerim hanımlar:))
- Üç AyLar Ne Zaman BaşLıyor üç aylar ne zaman üç ayların önemi fazileti yapılması tavsiye edilenler ve recep şaban ramazan önemi
- VeBaL Vebal nedir vabale girmek ile alakalı sorular ve veballe alakali açıklamaları diniforum sayfamızda sizler için kaleme aldık açıklama sayfamızda olup istifadelerinize sunulmuştur
- Sevmekten VazGeçmeyin kalbi Allah aşkı ile yanan yüreğinde sevgi Sohbet ve merhamet barındıran ve bu etrafına sevgi saçan tüm din kardeşlerimize selam olsun
- Umarım Kazanırsınız Cumartesi sabahından gönlü yüreği güzel insanlara selam olsun kimseyi kendine rakip olarak görmeden kendi halinde yaşamına devam hırs peşinde koşmayan kendi sade kendi ile yarışan Cesur cesaretli ise Allah selamet versin dostlar
- SuçLu SenSin Günaydın arkadaşlar nerde kaldi bu admin diye hani bizde dini sohbet dört gözle beni bekleyenler işte geldim burdayım islami sohbet anlatma konusunda üstayım sizlerle her daim sohbet muhabbet etmekten son derece mutluyum sevgili dini bütün müslüman Kardeşim ama bugün ki konu seninde dikkatini çeksin ki konu senide alakadar ediyor en az herkes kadar sende suçlusun suç sensin:)
- Arefeniz Mübarek OLsun Bugün günlerden bayram arefesi burasi aracılığıyla sizlerinde arefesi mübarek olsun rabbim yeniden sağlıkla sevdiklerimizle eksiksiz nice ramazanlar ve bayramlara hep birlikte kavuşmak dileğiyle inşallah yarın bayram her gününüz bayram havasi ve tadında olmasini dilerim şimdiden hepinize hayırlı bayramlar dostlar
- Hayat Bazen aLekta Movik Movik Günaydın dini chat yorungesindekı dünyalılar hayatin bütün yükü sanki islami chat yaparken sizin üstünüzde gibi davranıp bunalım takılanlar ne oldu üzerinize ölü toprağimi serpildi de hayde kalkin bakim bugün ki ruh halimiz ve modumuz ve hayata duruşunuzu bu şekilde resimlendirdim ve yazdim ama sizler bizzat uygulamalı olarak deneyin istedim hayata rada bu modu gerektiriyor yoksa insan kafayı yer hadi bakalım bugün alekta movik movik takılıyoruz dostlar:)