cuma günü sünnetleri

cuma günü sünnetleri

Etiketler cuma günü, sünnetleri
Dini forum cuma günü sünnetleri
Kategori dini-forum
Bu Dini Sohbet Sayfasi 1422 Kez ziyaret edilmiştir
Yazar Dini Forum

cuma günü sünnetleri Hakkında Detaylar

Cuma Sünnetlerinin Önemi.Peygamber Efendimiz (S.A.V) cuma günleri neler yapardı, Cuma günü, İslam aleminde ve İslam inancında önemli ve mübarek bir gündür,cuma günü sünnetleri, Cuma sünnetleri nelerdir,

 

Peygamber Efendimiz (S.A.V) cuma günleri neler yapardı? İşte her müslümanın örnek alması gereken o davranışlarindan bazilarini siraladik
En çok Pazartesi ve Perşembeleri oruç tutardı. Neden böyle yaptığı Pazartesi ve Perşembe Allaha sunulur. Sorulduğunda da şu cevabı verirdi: " Ameller her pazartesi ve perşembe Allah;a ( c.c.) sunulur. Oruçlu iken amelimin Allah;a (c.c.) arz olunmasını severim. Her Müslüman affedilir. Ancak dargın olan kişi müstesna. Cenab-ı Hak meleklere onlar için "bunları geri bırakın" der.
Yüzükleri gümüşten idi. Cemaatle bir yere giderken daima kendileri geride kalırdı.
Ramazanın sonraki günlerinde ibadet için çok gayret sarfederdi. Bir şeyi alıp verirken sağ elle yapardı.
Yerin üzerine otururlardı. Taranacağı vakitte saçını, kaşını, sakalını evvela sağ taraftan başlar sonra sol taraftan tararlardı.
Her işlerinde evvela sağı yaparlar sonra da sol tarafını yaparlardı. Hacamat olurlardı. (Kan aldırırlardı.) Ekseriyetle bu kan aldırması başlarından yaptırırlardı.
Bayram namazlarına giderken yürüyerek giderler, dönerken de başka yoldan dönerlerdi. Elbisesindeki yırtıkları dikerlerdi.
Çocuklara selam verir, onların başlarını okşardı. Perşembe günleri sefere çıkmayı severdi.
Suyu üç nefeste içerler evvelinde “Bismillah” derler sonunda “Elhamdülillah” derdi. Ehli beytinden birisinin yalan söylediğine muttali olursa artık onun yüzüne bakmazdı ta ki o tevbekar olup da “bir daha yapmayacağım” deyinceye kadar.
Sarıklarını mübarek başlarına kendileri dolarlar, uçlarını da arkalarına omuzlarının arasına sarkıtırdı. Gözlerine sürme çekerdi. Bu sürmeyi gece vakti yatarken çekerdi. Çektikleri vakit de üç defa çekerdi.
Yemek yerken önüne isabet eden yerden yerlerdi. Namaz kıldıktan sonra üç kere istiğfar ederdi.
Abdest aldıktan sonra bir avuç su alırlar o aldıkları suyu avret yerlerine, ön taraflarına serpiştirirdi. Abdest alırken yüzüğünü oynatırdı.
Abdest aldıktan sonra iki rekat mutlaka namaz kılardı. Kendilerini üzen bir şey olduğu vakit, hemen kalkar namaza dururdu. Dua ederken elin içini yüzüne doğru çevirirdi.
Dua bitince ellerini yüzüne sürerdi. Yatarken misvak yanı başında olurdu. Gece uyandığı zaman ağzını misvaklardı.
Gece namaz kılarken evvela iki rekat hafif namaz kılar diğer kıldıkları namazları (iki rekat hafif kıldıktan sonraki kıldıkları gece namazlarını) uzun tutardı. Toplantı meclisinden dağılırken yirmi kere istiğfar ederdi.
Seferden döndükleri vakit mescide gider iki rekat namaz kılar sonra evine giderdi. Gece gündüz daima Kuran okurdu. “Elese zalike bi kadirin ala en yühyiyel mevta?” Sure-i Kıyametin sonundaki bu ayeti okurken “Allah Teala ölüleri diriltmeye kadir.
Tin Suresinde “Eleysallahu biahkemil hakimin?” “Ahkemil hakimin değil mi Allah?” ayetini okuyunca “bela” derdi. Ashabından bir zat Resulu Ekrem’le karşılaştı, ayağa kalktı ise Resulu Ekrem de onunla beraber ayakta dururdu. O gelen ayrılmadıkca Resulu Ekrem ondan ayrılmazdı.
Kim olursa olsun küçük, büyük onun elini bırakmaz ta ki o bırakıncaya kadar. Ashabından birisiyle karşılaştı mı elini tutar musahafa eder ve sonra da onun için dua ederdi.
 

Cuma günü yıkanmak ve güzel koku sürünmek sünnettir
”Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.” (Buharî)
Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir.” (Dürr-ül-muhtar)
Cuma günü tırnak kesmek sağlığa sebeptir
Peygamber Efendimiz: 
“Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir.” buyurmuştur. (E.Şeyh)
Cuma gününe perşembeden hazırlanmak sünnettir
“Cumaya perşembe gününden hazırlanın!” (Hatib)
Cuma günü gusletmek günahların affına vesiledir
“Cuma günü gusledenin günahları affolur.” (Taberani) 
Cuma günü ilim meclislerine gitmek faziletlidir
Cuma sabahında veya ikindi namazından sonra ilim meclislerine gitmelidir. Cuma günündeki şerefli saat gelip çattığı zaman, kendisinin hayırlı bir işte olması gerektir.” (İmam-ı Gazali)
Cuma günü sadaka vermek müstehaptır
“Cuma günü çokça salat ü selam okumak ve sadaka vermek müstehaptır. Bu günde fakirlere verilen sadaka kat kat fazlasıyla kabul edilir.” (İmam-ı Gazali)

Cuma günü Cuma namazına kadarki zamanı ahiret işlerine ayırmak gerekmektedir
“Cuma gününü ahiret işlerine tahsis edip, o günde bütün dünyevi meşgalelerden imtina etmeli, bolca tesbih-u tehlil ve zikir yapmalıdır.” (İmam-ı Gazali)
“Cuma namazından sonra, yedi defa ihlâs ve muavezeteyn okuyanı (felak-nas), Allah-ü Teâlâ, bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur.” (İ.Sünni)
Cuma günü kehf suresi okunmasının fazileti yüksektir
“Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.” (Tergib)
Cuma günü duhan suresi okuyana cennette köşk ihsan edilir
“Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.” (Taberani)
Cuma günü Yasin suresini okumak günahların affına vesiledir
"Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir." (İsfehani)
Cuma günü tesbih namazının kılınması faziletlidir
Peygamber Efendimiz’in amcası Hz. Abbas; “Her Cuma gününde tesbih namazını kıl.” diye tavsiyede bulunmaktadır. (İhya-ı Ulum’id-din)
Cuma günü getirilen salâvatları Peygamber Efendimiz vesilesiz bizzat kendisi aldığını haber vermiştir
“Cuma günü ve geceleri üzerime (yüz defa) salâvat getirenin, Allah-u Teâla otuzu dünyaya yetmişi ahirete olmak üzere yüz hacetini kabul eder.”
Ömrünü boş yere heba eden kişinin kaybettiği zamanı telafi edebilmesi için salâvat ile meşgul olması lazımdır. Eğer bütün ömrünü ibadet ile geçirmiş olsan bir defa salâvat getirsen, getirdiğin salâvat bütün ibadetlerden daha ağır gelirdi.”
İslamiyetin iki temel kaynağı vardır: Kuran ve sünnet. İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) hayatından sünnetler...

Sıradaki Dini Forum Konuları

  • Kahve İçelim Kahve İçelim  Kahve hatır işidir kıymet bilenle içilir
  • Nedir bu İlahi aşk Nedir bu İlahi aşk Nedir bu İlahi aşk nedir bU ilahi adalet nedir bu takdiri ilahi,Sevgilim senin yüzünün güneşi göklere sığmaz çünkü güzelliğin dille anlatılacak bir güzellik değil O bambaşka bir güzellik Senin aşkın cana cihana sığmazken şaşılacak bir şeydir ki geldi benim içime benim gönlüme sığdı. Gönlümü kendisine yer edindi.
  • Ramazan Ayı için Ayet ve HadisLer Ramazan Ayı için Ayet ve HadisLer  Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte mağfiret ibadet ve tövbe etmek için en güzel fırsattır. Allahım bu ayın kıymetini bilip gerektiği ibadet içinde geçirmeyi nasip etsin.
  • Yeni yılın ilk korkulu resmi Yeni yılın ilk korkulu resmi Yeni yıla girerken korkuyla merakla ne getireceğini bilmeden korkuyla çekilen besmele komik bi o kadar da düşündürücü
  • Dünya işte yazı sözü Dünya işte yazı sözü Yalan dünya desekde tüm gücümüzle sarılıyoruz dünya ya sıl yalan bizim dilimizde yüreğinize hayata dair en güzel sözler kısa makale ve yazılar sayfamızda siz değerli takipçi ve ziyaretçikerimizi bekliyor
  • Abdurrahman Önül - Kul Olamadım Abdurrahman Önül - Kul Olamadım Allahim hepimize dogru yollu göster Seytana ugmayalim. AMIN Abdurrahman Önül - Kul Olamadım ilahisi sözleri ilahileri dinle indir,Allahım Azabından Afıfına Gazabından Rahmetıne Sıgınıyorum Senden yine sana iltica ediyorum Şanın yücedir.Sana yaptığım senayı senın kendıne yaptıgın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bır surette hamd etmekten acızım
  • Sohbetlim Sohbet odaları Sohbetlim  Sohbet odaları  Sohbetlim Chat Sohbet odaları,Dini Chat, Dini Sohbet, mobil sohbet, dini sohbetler, islami Sohbetler, dini chat odalari, müslüman sohbet, islami sohbet, islami chat.
  • İnsan Suresi İnsan Suresi İslam Subhi den İnsan Suresi dinle indir,İnsan Suresi Oku - İnsân Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu,İnsan Suresi Medine döneminde inmiştir. 31 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki insan kelimesinden almıştır. Aynı âyette geçen ed-Dehr kelimesinden dolayı Dehr sûresi diye de anılır.
  • ÖyLe BiR HaLdeyiz Ki ÖyLe BiR HaLdeyiz Ki  Öyle bir haldeyiz ki ne halimizi anlata bildik nede halden anlayana denk geldik Allah sonumuzu hayır etsin inşallah dostlar
  • 11 Ekim Kız ÇocukLarı Günü  11 Ekim Kız ÇocukLarı Günü     11 Ekim Dünya kiz çocukları günü tüm kiz çocuklarımızın kutlu olsun