MÜMİNLERİN ANNESİ
HZ. ÂİŞE
Hz. Âişe, Peygamber Efendimizin (sas) hanımı ve Hz. Ebû Bekir'in (ra) kızıdır. Âişe es-Sıddîka binti’s-Sıddîk ve Ümmü’l-Müminîn (Müminlerin Annesi) ünvanıyla anıldı.
Uhud, Hendek, Hudeybiye ve Hayber gibi gazvelerde geri hizmetlerde görev aldı. İlmi, zekâsı ve güçlü hafızasıyla tanındı.
İfk Hadisesi'nde kendisine atılan iftiranın asılsız olduğu, Nûr Sûresi'nde nazil olan ayetlerle Yüce Allah tarafından ortaya konuldu.
Fakir ve yetimleri himaye ederek evlendirinceye kadar ilgilendi, birçok köle ve cariyeyi hürriyetine kavuşturdu. Peygamber Efendimizin (sas) sünnetini en iyi bilen ve en güzel şekilde aktaran isimlerden biri oldu.
Peygamber Efendimizden (sas) 2210 hadis rivayet ederek ‘Müksirûn’ (en çok hadis rivayet eden sahabiler) arasına girdi. 200’den fazla ravi kendisinden hadis rivayet etti.
Amr b. Âs, Resûlullah'a: "Ey Allah'ın Resûlü! İnsanlar arasında en sevdiğin kişi kimdir?" diye sordum. "Âişe'dir." buyurdu. Ben: "Erkeklerden kim?" diye sordum. "Aişe’nin babasıdır." Buyurdu. (Müslim, Fedâilü’s-sahâbe, 8)
Hz. Aişe, 17 Ramazan 58’de (14 Temmuz 678), Medine’de vefat etti. Medine vali vekili Ebû Hüreyre tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Cennetü’l-bakî kabristanlığına defnedildi.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Diyanet Dijital (@diyanetdijital)'in paylaştığı bir gönderi
Kaynak: [Bağlantıyı görmek için giriş yapın]